Ongelooflijk lekker: zelfgemaakte vanillevla |
Het oorspronkelijke recept had ik uit het onvolprezen boek van Pellaprat maar na de eerste keer heb ik daar nogal grondig in gewijzigd; het werd veel te zoet en veel te dik. Daarom de helft van de maizena en de helft van de suiker. Maar dan is het resultaat ook werkelijk fantastisch en niet te vergelijken met wat je in de supermarkt koopt. Dus, als je je huisgenoten wilt verrassen met een fantastisch lekker nagerechtje, maak dan eens vanillevla.
Hier mijn recept, lichte variatie van Pellaprat.
Verwarm een halve liter volle melk zachtjes met 30 gram boter en een vanillestokje (of een half zakje vanillesuiker). Meng in een aparte kom 50 gram suiker met 20 gram maizena en doe er dan voorzichtig wat van de warme melk bij. Goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Doe hier vervolgens 4 eierdooiers bij en klop het goed. Doe er nog meer van de warme melk bij en roer. Passeer het eiermengsel nu door een groffe zeef en doe het in de rest van de warme melk. Dit is om de eierstrengen en eventuele klontjes te verwijderen. Zorg dat er geen suiker achterblijft. En dan nu op laag vuur, onder voortdurend roeren het geheel voorzichtig aan de kook brengen; het brandt snel aan, dus blijf er bij en roer voortdurend stevig. Je ziet vanzelf wanneer het gaat binden en dan zet je het vuur nog iets lager. Een minuutje laten doorkoken al roerende en dan overdoen in schaaltjes. Geniet er van. Ik heb er altijd veel succes mee!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten