19 maart 2012

Kruispunt van Pieterpad en Trekvogelpad

Gerestaureerd pand in Bronkhorst
De weerverwachting was goed; de dag zou met mist beginnen maar in de loop van de ochtend zou de zon doorkomen. En dus reed ik om 6.10 van huis; de rijp stond op het gras; ijs bedekte de auto's, maar het was al licht. Via Utrecht en Arnhem naar station Brummen, aan de IJssel. Met het pontje over naar Bronkhorst, een bekend fraai plaatsje met tal van kunstzinnige winkeltjes en gerestaureerde panden. Verder over de IJsseldijk richting Vorden over het Trekvogelpad. Het moet gezegd worden dat dit pad heel goed is gemarkeerd, waarvoor dank aan de medewerkers van de SLAW en ongetwijfeld een stoet vrijwilligers. of je het pad volgt in Noord Holland, Utrecht, Gelderland of Overijssel, het is overal zodanig gemarkeerd dat je in beginsel zonder boekje zou kunnen lopen. Moet je niet doen, want het blijft toch handig om te anticiperen op een route en vooral op een afslag; zelfs met boekje heb ik vandaag een afslag gemist en zeker 100 meter te ver gelopen (har har).

Monotoon landschap langs gekanaliseerde beek.
Niks natuurlijks aan.
De route liep door het boerenland en het moet me toch wel van het hart dat dit feitelijk erg monotoon en bepaald niet natuurlijk is. Zo liep ik langs een beek die was gekanaliseerd met een weiland waarin niet één bloemetje te zien was. Daarentegen lieten de weidevogels goed van zich horen. Maar verder richting Vorden kwam ik door een natuurgebiedje van Natuurmonumenten: Hackfort, met een watermolen. Natuurmonumenten was daar onder andere actief met het herstellen van de tuin door het plaatsen van zgn. Stinsenplanten, dat zijn planten die vanouds slechts voorkomen op oude landgoederen.
Watermolen van Hackfort
Daarna werd de route in grote mate bepaald door halfopen landschap met veel oude bomen. Na 20 km bereikte ik kasteel Vorden. Van een eerder bezoek, zo'n 25 jaar geleden wist ik dat daar een richtingbord stond op de kruising van het Pieterpad en het Trekvogelpad. Er kwamen op het moment dat ik het bord in het vizier kreeg twee wandelaars aan die bereid waren om mij op de prent te zetten. Zij woonden hier en hadden al veel vaker wandelaars bij dit "wandel monument" gefotografeerd. Verder gewandeld naar het station; ik had het ook wel gehad met 20 km; onderweg nog een grasschaar voor Roos gekocht; in de verschillende treinen zitten dutten; moe maar zeer voldaan thuis gekomen.

Auteur van dit Blog met wandelgids voor het
"wandelmonument" bij het kasteel Vorden

Geen opmerkingen: