04 januari 2019

Een uitgekookte zaak

Roos vroeg mij: "zegt de naam Peter Klosse je iets"? Ergens ver weg rinkelde wel een bel, maar ik kon hem niet plaatsen. Roos had een boek van deze deskundige op het gebied van voedsel van de bibliotheek geleend. Toen schoot mij te binnen dat ik zijn naam had horen noemen in de tijd dat ik nog actief was binnen SlowFood NL; inmiddels al lang niet meer hoewel ik zelf altijd traditioneel kook en ook een sterke voorkeur heb voor restaurants met een kaart vol traditionele gerechten. De sterrenrestaurants hebben wat mij betreft voorgoed afgedaan en na het lezen van Klosse's boek "Een uitgekookte zaak" al helemaal.
Peter Klosse is ongetwijfeld één van de grootste deskundigen in NL op voedingsgebied; geen groot schrijver maar hij heeft zijn best gedaan om in de vorm van een spannend boek, een thriller de misstand in de industriële voedingswereld te openbaren; ik heb het boek dan ook in één dag uitgelezen.
Vanaf mijn twintiger jaren al heb ik een aantal ontwikkelingen in de voedingsindustrie met argwaan bekeken; het begon met het in de ban doen van boter en vetten. In plaats daarvan moest het publiek industrieel gemodificeerde vetten als Becel op het brood gaan smeren en vooral geen dierlijk vet meer eten. Ik ging er van uit dat onze voorouders goed wisten wat je moest eten; van mijn grootmoeder kreeg ik altijd zo'n heerlijk puntje roomboter; kan ik nog steeds niet laten om van die ambachtelijk bereide roomboter te snoepen en vet vlees is veel lekkerder dan mager vlees.
In de loop der decennia zag ik met lede ogen aan dat de schappen bij de supermarkten zich gingen vullen met industrieel bereid voedsel; gemaksvoedsel; bereiding kost weinig tijd, houd je meer tijd over om TV te kijken. Daar moest ik niets van weten; gezond voedsel, met verse ingrediënten dat moest het zijn!
Industrieel voedsel bevat kleur- en smaakstoffen maar vooral ook conserveringsmiddelen en andere additieven die van oorsprong niet in ons voedsel thuis horen.
Intussen kreeg ik het sterke gevoel dat met name darmkanker qua frequentie begon toe te nemen in onze populatie. Dat gevoel werd bevestigd toen ik het in de vorm van een vraag voorlegde aan een deskundige, een internist in opleiding voor MDL - maag, darm, lever - specialist. Ik legde direct een relatie met dat industrieel toebereid voedsel en voelde mij bevestigd in mijn voedingsgewoonten.
En in dat boek van Peter Klosse wordt dat vermoeden vanuit zijn kennis en ervaring bevestigd.
Absoluut een aanrader dit boek zowel voor degenen die van een thriller houden als voor degenen die wat meer over de achtergrond van voedingsadditieven wil weten.

Geen opmerkingen: