28 september 2024

Vaarwel Kwinkelier

 

Nu de vloer nog en dan wederopbouw van "de Kwink"

De tijd vliegt voorbij, er bestaat niet voor niets een oud gezegde: "de tijd gaat snel, gebruikt haar wel!", een oproep om de beperkte tijd die je als persoon hebt wel goed te gebruiken. Dat geldt niet alleen voor ons mensen, maar kennelijk ook voor gebouwen, als je denkt aan de Egyptische piramides of aan de Griekse tempels en zelfs de Amsterdamse grachten, dan heb je als mens toch het gevoel van een soort "eeuwigheid" waar het gebouwen betreft maar niets is minder waar, alles vervalt en niet alleen in oorlogstijd met bombardementen maar veelal gewoon door de tijd en tegenwoordig niet alleen de tijd maar tevens onbruik en gebrek aan ruimte.
Ik weet nog goed hoe er enkele jaren nadat Anneke en ik waren neergestreken in Bilthoven op een open terrein, een kleine zandvlakte sprake was van bouwactiviteiten. Betonconstructies waardoor mijn nieuwsgierigheid gewekt werd wat die dan wel zouden voorstellen en daar verrees een fors winkelcentrum, "de Kwinkelier", met in de loop van het eerste gebruik tal van goedlopende winkels werden geopend, niet te vergeten de herenmodezaak "Sir John", waar ik met veel genoegen klant ben geweest, nog steeds draag ik de Lodenfrei jas die ik daar decennia geleden heb gekocht.
Maar het duurde niet zo gek lang dat het verval zich inzette, plassen die in wintertijd bevroren weet ik nog omdat Anneke daar zwanger en al uitgleed, herinner ik me nog goed, dus dat moet op z'n laatst in 1987 zijn geweest. En dat betrof slechts de bestrating, maar ook de verf bladderde af, de overigens nu nog steeds lopende zaak van AH was niet meer zo uniek in de regio dus minderde eveneens, de kaaswinkel verhuisde, de groentezaak sloot, de dierenzaak, en uiteindelijk zelfs de viswinkel en Sir John. Uiteindelijk ook de bibliotheek en de restaurants er bleef een lege zooi over en die werd gesloopt, nieuwe winkels vestigden zich, maar de loop komt er maar niet goed in. Sommige zijn inmiddels alweer verdwenen. En nu eindelijk wordt die vloer geheel vernieuwd, ik moest er een foto van maken. En nu maar hopen dat de loop er weer in komt als het herstel volledig is. Ik heb er helaas een hard hoofd in. We gaan het zien. 

Geen opmerkingen: