08 oktober 2020

Slimme boiler? Ammehoela

In de pré-Corona tijd kreeg ik van mijn energieleverancier de vraag voorgelegd of ik bereid was een "Slimme boiler module" aan te laten leggen. De voordelen werden aangeprezen: vaker heet water en - wat ik belangrijker vond - dat de electriciteitsleverancier in tijden van bovenmatig aanbod - van zonnecollectoren dacht ik - de electriciteit lokaal kwijt kon. Dat leek mij een goede zaak en dus was ik een van de eersten die meedeed en ergens in december vorig jaar werd de module geïnstalleerd. Was de eerste keer door een onkundige monteur helemaal verkeerd gedaan maar daar werd razendsnel in voorzien door een tweede, wel deskundige monteur.
Ik merkte niet veel verschil met de tijd van voor de slimheid was ingebouwd; de warm water voorziening was altijd al ruimschoots voldoende voor een eenpersoonshuishouding. Maar na verloop van enkele maanden kreeg ik telkens de opmerking bij mijn maandelijkse afrekening dat ik meer gebruikte dan voorheen. Daar lette ik niet zo op; kan gebeuren, maar het was maand na maand het geval. 
Nu na die ongehoord zonnige zomer viel het mij vooral op dat die slimme boiler helemaal niet begon te verwarmen als de zon juist scheen; kennelijk was dat geen periode van overvloed. Ik ben toen met de schakelaar waarmee de boiler kan worden uitgeschakeld aan de gang gegaan en liet de boiler gewoon onverwarmd; ik gebruik zo weinig heet water dat ik dat makkelijk kan doen. En die maand bleek ik geen "aanmaning" van de computer te krijgen dat ik meer gebruikte dan voorheen. Ook merkte ik dat de maximum opwarmingstemperatuur niet meer kon worden afgesteld; ik liet die voorheen altijd op een graad of 60 staan en die staat nu waarschijnlijk op maximaal en is voor mij ontoegankelijk geworden met die nieuwe module,
En nu vanmorgen - ik gebruikte wat heet water om me te scheren - ging de boiler onmiddellijk opwarmen terwijl het water op z'n heetst was en terwijl de zon absoluut niet scheen. Ik voel me bij de neus genomen met die "slimme boiler". De electriciteitsmaatschappij maakt hiermee gewoon meer omzet. En daar sta je dan als gebruiker met je goeie gedrag; ik dacht de maatschappij te helpen om overproductie door milieumaatregelen af te voeren en nu lijkt het - ik sluit niet uit dat het goed bedoeld was - of dat het om extra omzet draait. En grappig genoeg krijg ik van de zelfde club ook steeds adviezen om minder energie te gebruiken terwijl ik dat al lang doe. Nou ja "ik word te oud voor die rotzooi", zou Wim Sonneveld zeggen.

 

Geen opmerkingen: