03 oktober 2012

Wisselgeldsoep

Sinds enige weken werk ik als vrijwilliger in de tuin van Eyckenstein, een grote moestuin, werkend op biologische basis onder de bezielende leiding van Luuk. Hij had prachtige uien en knoflook liggen en daar wilde ik graag wat van aanschaffen; die verse ingrediënten zijn niet te versmaden en uien zijn niet zo'n gangbaar product, althans mijn vaste moestuin leveranciers hebben niet altijd uien en zeker geen knoflook.
Natuurlijk had ik geen kleingeld, maar Luuk kwam een heel eind met terug betalen. En als wisselgeld vroeg hij of ik genoegen wilde nemen met een pompoen. Dat ingrediënt had ik nog nooit gebruikt in de keuken dus dat leek me wel verrassend. En zo heb ik gisteravond voor de eerste keer, op basis van de pompoen, soep gemaakt die door Roos direct werd gedoopt tot "wisselgeldsoep", een heel wat flatteuzer benaming dan die van de soep die ooit door een vriend van Joke bestempelde "kippenbaksoep".
Als basis wilde ik beginnen met wat cous cous, maar die kon ik in de chaos van mijn keuken nergens vinden. Maar wel vond ik een vergeten zakje met Amaranth, het graan van de Inca's. Het is een bijzonder fijnkorrelig graan dat niet erg smaakt als je het als enige basis gebruikt in een maaltijd. Maar het leek mij heel geschikt als onderdeel van de soep. Even aangebakken in een koekenpan waarin nog wat olie stond van een vorig baksel en met water laten opgaren.
In een grote Creusot pan vervolgens een stevige kluit ganzenvet en daarin een in plakjes gesneden Groningse gedroogde worst gebakkenmet kruiden die ik ooit op een markt kocht van een vertegenwoordiger van een lokale Palestijnse vrouwenorganisatie; ik kon de smaak niet thuis brengen, maar wilde het voor deze gelegenheid gebruiken. Een grote Groningse ui fijn gesneden en meegebakken; na 10 minuten een hele knoflook ui geschild en de teentjes meegebakken. Ondertussen de pompoen van schil en pitten ontdaan en fijn gesneden, ook toegevoegd met wat water. Amaranth erbij, paar handjes rode linzen gedaan erbij, preitje (van Luuk gekregen omdat het enigszins was beschadigd) gesneden en gewassen en toegevoegd en twee bouillontabletten voor de smaak en lekker laten koken op een zacht pitje. Tot slot een blikje tomatenpuree; de wisselgeldsoep smaakte fantastisch.

Riet schreef: Leuk verhaal Evert/Ferry Ik doe altijd als basis een of twee aardappels door de pompoensoep en ook wat ras al hanoet en/of kerry en ook een fijn gesneden stukje verse gember en natuurlijk uien en knoflook. Met de staafmixer pureren. Afmaken met creme fraiche jammie jammie!

Dankjewel Riet. Dat ras al hanoet spreekt me aan! Ik ben al lang op zoek naar lekkere oosterse kruiden. En dit klinkt goed. Waar koop je dat?

Riet schreef: Onder andere bij Dille en kamille en ook in turkse winkels en op sommige markten. Het is erg lekker, ik doe het ook in veel vegetarische gerechten.  Je kunt op internet ook veel info vinden over ras al hanout.


1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb je gevonden! Google geeft maar twee 'hits' wanneer je zoekt op "wisselgeldsoep" -- beide naar jou blog :)

Als je nog eens iets met oranje pompoen maakt kun je trouwens het schillen achterwege laten! Dat geldt niet voor groene pompoenen, maar voor de oranje wel. Of is het dan niet meer slow food ;)?

Remy (van Eyckenstein)