16 februari 2021

Lekker door Amsterdam gelopen

De Westertoren

 vandaag moest ik naar de tandarts; mijn tandarts heeft praktijk in Amsterdam. Marieke, zo heet zij, leeftijdgenoot van mijn oudste dochter deed weer op de van haar bekende zeer zorgvuldige wijze haar werk. Wat is dat vak veranderd en technisch ongehoord verbeterd. Een oude vulling moest worden vervangen. Samenwerking met de assistente; ik lag dat met de mond wijd open en voorzien van een opstelling die van mijn hoektand een keurig operatiegebied maakte. Uiteindelijk voelt het nu alsof het er altijd heeft gezeten; uitstekend werk!
Na afloop ging ik de stad in; van Amsterdam Zuid richting museumgebied en via de van Baerlestraat naar de Overtoom, waar ik de eerste anderhalf jaar van mijn gehuwd bestaan op een tochtige zolderkamer heb gewoond. Gelukkig dat hij tochtig was, want we stookten daar met open vuur; hadden best door koolmonoxide vergiftiging om het leven kunnen komen denk ik achteraf. Dat onze ouders hun instemming hebben gegeven dat we op zo'n primitieve plek gingen wonen begrijp ik nog steeds niet. Kan het hun/hen (wat is goed Roos?) niet meer vragen har har.
Verder gelopen en naar de Kinkerstraat; tussendoor naar de Jan Hanzenstraat waar Lien en ik na die anderhalf jaar heen konden verhuizen dankzij de invloed van mijn vader. Daar hebben we prettig gewoond gedurende een jaar of 5 denk ik. Langs de glas leverancier waar ik destijds glasplaatjes kocht waarmee ik in een verkregen frame een lekvrij (!) aquarium heb gemaakt. Daarin hield ik vissen; Apistogramma Ramirezi staat me nog bij. Verderop het winkeltje waarin in die jaren (1974 o.a.) Jan Jongbloed, de beroemde keeper van het NLs elftal tabaksartikelen verkocht, De ten Kate markt, het voormalig winkeltje van de dierenwinkel Seket, die ik mijn hele bewuste leven heb gekend. Daar kochten Bram en ik onze eerste grasparkieten.
Via de Kinkerstraat naar de Jordaan. Asbjörn appte en ik stuurde deze voormalig Rotterdammer wat foto's uit Amsterdam. Hij durfde mij als Rotterdammer te bekennen dat hij Amsterdam steeds leuker had gevonden. Maar ja, nu woont hij alweer jaren in Londen; ook niet te versmaden.
Uiteindelijk naar CS en terug naar huis. 
In de stal

Direct door naar de zuivelboerderij om melk en boter in te slaan. Ik heb nu drie dochters en Roos waarvoor ik regelmatig die heerlijke boerenboter meeneem. De staldeur stond open; het is lang zo koud niet als vorige week; de deur kan nu wel open staan zonder dat er gevaar is dat alle leidingen bevriezen; de koeien zorgen ervoor dat de stal op temperatuur blijft. Ze hebben zelf helemaal geen last van de kou; als ze het niet meer lekker vinden buiten dan gaan ze gewoon liggen na het melken en verrekken het om op te staan en weer de wei in te gaan. Het rook weer zo lekker vertrouwd in de stal. Heb daar in de winters van 2006 en 2007 in de stal vrijwilligerswerk gedaan; beetje uitmesten en stro verversen en het hooi aanvoeren en verdelen. Heerlijk werk vond ik dat. En was goed om over de overspanning heen te komen die me toen kwelde.

1 opmerking:

biltburg zei

derde naamval (aan... ) dus HUN. Maar klinkt wel gek he.