12 april 2018

Met Peter C. naar Amersfoort

Onderkomen van Mondriaan nagebouwd
We ontmoetten elkaar in de hal van station Amersfoort; naar ik al vermoedde had Peter een dubbeldoel bezoek gepland; naar dochter Lisette in Soest en met mij een stadsbezoek aan Amersfoort. Hij had dus al een hele sessie achter de rug met kleinkinderen die er niets van begrepen dat opa daar wel had geslapen maar toch weer vroeg weg ging, dus huilen geblazen.
Al koutend over alle drukte die hij de laatste tijd had gehad liepen we richting binnenstad; best heel fraai had ik onlangs al geconstateerd. Peter had een kaartje met een stadswandeling, maar eerst koffie ergens bij het stadhuis in een gezellige gelegenheid. En daar babbelden we verder; we hebben altijd verdraaid veel met elkaar uit te wisselen; doen we inmiddels alweer zo'n 15 jaar schat ik, iig aanzienlijk langer dan dat we op de HBS in de klas achter elkaar hebben gezeten.
Piet Mondriaan is in Amersfoort geboren en daar bevindt zich dan ook het Mondriaan museum in zijn geboortehuis, voorheen de school waarin zijn vader "de meester" was. Destijds was het een wat vochtig en schimmelig onderkomen; inmiddels was het omgetoverd tot een heel bijzonder museum; klein, maar bijzonder fijn. Een leuke videoshow waarin je zijn stijlontwikkeling in de tijd kon volgen, begeleid door relevante muziek van de Mondschein sonate tot boogie woogie muziek.
Lichtshow in het Mondriaanmuseum
De persoon Mondriaan gaat ook leven door de informatie en het getoonde in de verschillende expositiezalen; in twee ruimten was het Parijse onderkomen van de kunstenaar vorm gegeven; bijzonder indrukwekkend!
Tot slot een geweldige lichtshow en een plek waar je als bezoeker ook zelf creatief aan de gang kon gaan. Daar voelden de twee opa's zich te oud voor maar we hadden wel een leuk gesprek met de vrijwilligster aldaar.
De dageraad in Amsterdam bewonderend
museum Flehite
We vervolgden onze trip door Amersfoort; onderbraken die met een kleine lunch en vervolgden naar museum Flehite. Heel toevallig was daar een tentoonstelling met als Leitmotiv de tegenhanger van de Stijl waar Mondriaan zo onverbrekelijk deel van uitmaakte. Wijdeveld, bekend architect van de Amsterdamse school, waarvan bekend is dat hij op zijn honderdste verjaardag een boekje liet uitbrengen onder de titel: "Mijn eerste honderd jaar", een bijzondere kerel dus.
Aanvulling van Peter:
Wijdeveld was een van de Amsterdamse School architecten die de redactie van Wendingen erbij deed. Wendingen heeft met name in Den Haag op een De Stijl architect als Jan Wils ( ook van het Olympisch Stadion! ) invloed gehad bij het ontwerp van  de buurt waar Huib woonde. Wijdeveld was niet zo begaafd maar hij is idd wel 102 geworden en was een flamboyante tegenhanger van de strak in de leer zijnde de Stijl architecten zoals Rietveld, Oud, Jan Wils ( in zijn jonge jaren) en kunstenaars als Mondriaan en van Doesburg.   

Geen opmerkingen: