02 april 2018

Dooiers en struif

Spelpannenkoek
Na de eierklus van gisteren, het verwerken van zo'n 60-70 ganzeneieren, wilde ik het resultaat wel eens proeven. Volgens boer Dirk smaken ganzeneieren "gronderig". Misschien dat mijn smaakvermogen niet zo goed is, maar zelfs als ik eens rauw ganzenei kluts met een beetje suiker dan smaakt het misschien wel een beetje "anders", maar beslist niet gronderig; hooguit een beetje "grassig".
Eerst een pannenkoek. Een mengsel van volkoren tarwemeel, boekweitmeel, van elk een eetlepel met een mespunt zout en een schepje gedroogde gist goed mengen, dan 7 eetlepels struif erbij en roeren. Tot slot wat volle melk tot de gewenste dikte en een uurtje bij 30 graden laten rijzen.
In de koekenpan een flinke klont reuzel smelten, dik gesneden ontbijtspek (standje 12 bij slager van Loo) even bakken en uit de pan halen, het beslag in de koekenpan en uit laten lopen, spek erop leggen, op redelijk hoog vuur bakken, omdraaien op een bord en met veel keukenstroop wegsmullen. Mmmmmm. Ik stuurde een foto van de spekpannenkoek naar Marieke en die had daar ook wel trek in; ze komt er binnenkort eentje proeven.
Bakjes vlak rondom de pan waarin het spek wordt
voorgebakken voor de pannenkoek.
En de vla, Roos' grote favoriet. Een halve liter melk opwarmen met een kluitje boter. In een bakje 2 flinke koffielepels met kop maizena plus 4 scheppen suiker goed mengen. Klein beetje van de warme melk toevoegen en opnieuw goed mengen. Twee forse juslepels eierdooier in een bakje eveneens mengen met wat van de warme melk en goed roeren tot opgelost dan toevoegen aan het maizena/suikermengsel en goed roeren.
Dit mengsel door een zeef toevoegen aan de rest van de lauw-warme melk. Strengen zeef je zo uit en gooi je weg. Al roerend zachtjes aan de kook brengen en uitvullen in bakjes. Af laten koelen en het pannetje uitlikken. Er staan weer 3 bakjes klaar! Zal Roos op prijs stellen denk ik zo.
Als je van de ganzeneieren een roerei bakt of een omelet dan vind ik het resultaat "minder". De verhouding dooier/eiwit ligt zo ver naar de dooier kant dat het resultaat wat droog is, zelfs bij een roerei. Maar dit maakt de struif juist weer uitermate geschikt voor Quiche Lorraine, de Lotharingse spektaart. Ga ik van de week ook nog maar eens bereiden.Misschien vanavond wel; dan voeg ik het resultaat nog bij deze Balog.

Geen opmerkingen: