18 oktober 2016

Weer in de rij

Een huishouden van Jan Steen
Ik had me voorgenomen om de komende weken eens lekker van de diverse tentoonstellingen in het land te gaan genieten. En dus vandaag maar eens goed beginnen met het Mauritshuis. Daar is een tentoonstelling van 17e eeuwse schilderijen van hollandse meesters uit het bezit van het Britse koninklijk huis.
Rustig aan gedaan en met de bus naar Utrecht CS. Dat was maar goed ook want naar bleek reden er geen treinen van Bilthoven naar Utrecht; er waren bussen ingezet vanwege werkzaamheden.
Aangekomen bij het Mauritshuis moest ik toch weer in de rij staan; kennelijk wilde men drukte bij de Britse schilderijen vermijden en werden de mensen voor deze TT mondjesmaat toegelaten. Duurde gelukkig niet zo gek lang; het effect was wel dat je de schilderijen in alle rust goed kon bekijken; er was geen gedrang; goede maatregel!
Het topstuk was wel een Vermeer. Ik had het gevoel dat ik die zo'n 15 jaar eerder ook had gezien bij de specifieke Vermeer TT destijds eveneens in het Mauritshuis maar het kan ook zijn dat ik hem uit de diverse kunstboeken ken. Tenslotte was Vermeer toch wel een van de heel groten uit die tijd en is zijn totale nog bestaande oeuvre niet zo gek groot; ik dacht maar zo'n dertig schilderijen destijds voor een groot deel bijeen gebracht in genoemde Vermeer TT.
In het boek "De levens van Jan Six" van Geert Mak had ik gelezen dat onze grote schilder Rembrandt in zijn eigen tijd een beetje uit de gratie was en door sommigen zelfs als een klodderaar werd beschouwd vanwege zijn schijnbaar nogal losse en ruwe pensselvoering. Daar wordt tegenwoordig terecht heel anders over gedacht zo las ik uit de catalogus van de Rembrandt TT die vorig jaar in het Rijksmuseum is gehouden; zijn penseel voering is weergaloos; zoals hij de Lucretia, Jan Six en zijn zelfportret met de ringen neerzet getuigt van zeer groot meesterschap.
Maar goed, in de latere tijd van Rembrandt werd Gerard/Gerrit Dou als grootste gezien en daarvan hingen er nu enkele uit de Britse collectie. Deze fijnschilder kon er ook wat van hoor, ook al had hij een heel andere stijl.
Ik heb ontzettend genoten van de ruim twintig schilderijen die er hingen. Het werk van Jan Steen is vanwege zijn grappige "verhalen" altijd ontzettend leuk om te zien; die ruwe boerenkoppen in dronkenschap en ongepast gedrag.
Op de terugweg nog even een stukje maanzaad koek gekocht in den Haag toen ik langs de conditorei kwam.  In de bus naar Bilthoven kwam ik nog in gesprek met een dame die met haar kleindochters naar het Aboriginal museum was geweest: "U hebt dienst zie ik", zo begon ik het gesprek en dat ontrolde zich ontzettend plezierig tot ik eruit moest om "geld te trekken" bij de Rabo bank. Door de regen nog even langs de groenteman voor fruitsalade en cantharellen en toen naar Roos voor een bakkie thee en de koek af te geven.
'sAvonds weer lekker gebridged; we waren lang niet geweest in de club; was weer gezellig. Geen wijn, maar een kopje thee gedronken.

Geen opmerkingen: