26 februari 2013

De liefde van Robert en Clara Schumann

Shuann, tijdens het optreden van het
piano kwartet. De strijkers zijn aan het stemmen.
Na de pauze van het concert in Zaandijk hield Shuann Chai een introductie over het leven van de Schuberts; hoe Robert direct verliefd was op de toen 14-jarige Clara. Clara die virtuoos was op de piano aldus o.a. Mendelssohn. Vader Wieck die het helemaal niet zag zitten maar er uiteindelijk in meeging en Roberts' pianoleeraar werd. Daartoe moest hij in huis bij de heer Wieck en kreeg 9 uur per dag piano les en -praktijk. Hij wilde zo graag een goede concertpianist worden dat hij apparaten ontwierp waarmee hij ook tijdens zijn slaap kon oefenen. Daarme verknoeide hij zijn pianohanden en werd door Wieck het huis uitgedonderd. Clara was een zeer gevierd pianiste dankzij de inspanningen van haar vader, haar inzet en talent. Ze trouwden uiteindelijk toen zij meerderjarig werd.
De nacht voor de huwelijksvoltrekking componeerde Robert het prachtige lied "Widmung"; een met brede streken gecomponeerd lied; de gloed spat eraf. Ik ken het dankzij mijn vriend Dick al jaren en heb het zelf gezongen met een -1 CD als begeleiding.
Het echtpaar kreeg 8 kinderen waarvan er vier vrij jong stierven, veelal met geestesziekte in de ziekte-geschiedenis. Ook Robert zou voor zijn vijftigste sterven in een gesticht voor geesteszieken.
Op een dag brachten Clara en de kinderen een bezoek aan Robert in het ziekenhuis; ze hadden allemaal iets voor hem meegenomen. Clara heeft de dag na het bezoek een pianostuk gecomponeerd: Romanza in a-klein voor piano; je kunt wel nagaan in wat voor stemming ze toen verkeerde.
Shuann speelde voor ons deze Romanza en "Widmung" in een bewerking voor piano door Franz Liszt op de historische piano-forte.
De Romanza deed mij sterk denken aan "Die Lieder ohne Wörte" van Mendelssohn; breekbare muziek; je kon het verdriet van Clara en haar vragen aan Robert duidelijk in de muziek horen. Die Widmung is één grote ode aan de liefde, aan zijn Clara waar hij zo dol op was; Robert verheugde zich enorm op het huwelijk. In de bewerking kon je duidelijk de klokken horen van de kerk. Ik miste alleen het Ave Maria dat in de originele versie, in het lied zelf zo roerend het einde inluidt.
Prachtig recital!

Geen opmerkingen: