Emmanuel Levinas (1906 - 1995) |
We zijn toch biologisch gesproken sociale wezens; dan hoort rabiaat egoïsme toch geen onderdeel van je omgansvormen uit te maken!
Een citaat uit het artikel in Trouw: Andere mensen zijn volgens Levinas geen obstakels voor mijn vrijheid, zoals Ayn Rand denkt. Ze zijn zelfs niet mijn gelijken met wie ik het rooien moet. Ze zijn niets minder dan de voorwaarden voor mijn bestaan. Einde citaat.
In navolging van het artikel in Trouw heb ik het belangrijkste boek van Levinas uit de bieb geleend: "Totaliteit en oneindigheid": essay over de exterioriteit. Het moest ergens anders vandaan komen; in Bilthoven was er geen exemplaar van. Na enige tijd kreeg ik het in handen. Helaas bleek het, net als vrijwel alle boeken van de hand van filosofen, ontoegankelijk te zijn, althans voor mij. Ware het maar zo dat hij, net als Ayn Rand zijn gedachten had vorm gegeven in de vorm van een toegankelijke roman. Nu vervliegt zijn filosofie toch binnenskamers bij collegae filosofen. Misschien kan een kenner van deze filosofie een roman produceren vanuit Levinas paradigma van het concept van een sociale soort.
Of voldoet Steinbecks "Grapes of wrath" daar al voldoende aan? Ik denk eerlijk gezegd van niet; die roman toont meer de keerzijde van Ayn Rands' "filosofie": diepe armoede en een paralyse van de hele economie zoals in de dertiger jaren en misschien binnenkort zelfs wereldwijd dankzij het neo-liberalisme. Geert Mak heeft me in zijn reisverslag door de US wat dat laatste betreft niet erg gerust gesteld.
2 opmerkingen:
Wat toevallig dat je over Ayn Rand begint. Ik ben het boek 'The age of empathy' van Frans de Waal aan het lezen (vertaald als 'Een tijd voor empathie'). De Waal tracht uit te leggen dat alhoewel evolutiebiologie vaak is aangehaald om competitie en egoïsme goed te praten, de realiteit laat zien dat we van nature net zo goed wezens zijn die 'horen' samen te werken en voor elkaar te zorgen. Aldoende bespreekt hij ook even de theorie van Rand en verwerpt deze als onzinnig.
Daar noem je ook iemand: Frans de Waal. Die heeft meer kennis over sociaal gedrag in z'n pink dan die Ayn Rand in haar hele lijf.
Een reactie posten