24 februari 2025

Paté maken, werd tijd


De laatste keer dat ik paté heb gemaakt was samen met Jessy. Helaas had ik toen het zout vergeten en het resultaat viel daardoor erg tegen.
Het was vandaag een regenachtige dag, bepaald geen wandeldag, was ik aanvankelijk van plan geweest om "een zwart boertje" te lopen, oftewel een wandeling van Leuvenum naar Nunspeet via het Hulshorster zand, daar werd het een "thuisdag". Eerst stofzuigen en afwassen, daarna de laatste ingrediënten voor de paté inslaan bij de slager en aan het werk. Eerst de vorm bekleden met het dun gesneden vetspek en daarna de ingrediënten bij elkaar doen en fijnsnijden. Een volgende keer ga ik alles bij de slager bestellen, althans vlees  vet en lever en vragen of zij het door de gehaktmolen willen halen. Nu kreeg ik de lever en het vet eigenlijk niet fijn genoeg. Uitje fijn gesneden en samen met knoflook gebakken op laag vuur in boter. Ui en knof uit de boter gevist en bij het vleesmengsel gedaan en toen mijn laatste "Everts' roem", destillaat van zelf gemaakte honingwijn, inmiddels zeker 28 jaar oud om de smaakrestjes uit de koekenpan te doen oplossen. Ging best wat door me heen, die tijd van de Hoflaan met die pruttelflessen om wijn te maken en dat door m'n broer Henk gemaakte destillatie  apparaat in de keuken.
Tja, er ging nog van alles doorheen, wat bloem, citroensap, room, ei, gemalen zwarte peper en natuurlijk dit keer wel zout. Tot slot in de oven au bain Marie afbakken, deksel erop en aandrukken. Eigenlijk moet je het resultaat na afkoelen enige tijd in de koelkast laten rijpen. Nou, dat zal er zeker niet van komen. Woensdag komt Roos en dan snijd ik hem aan.

Geen opmerkingen: