Jared Diamond is naar ik vermoed beroemd geworden met zijn boek "paarden, zwaarden en ziektekiemen", waarin hij een - misschien wel iets te - uitgebreid overzicht geeft van alle ontwikkelingen in de wereld op het gebied van landbouw en metaalbewerking. De voordelen die het grote Eurazië heeft qua cultiveerbare voedingsgewassen en tembare diersoorten en haar Oost-West oriëntatie waren daarbij de grondoorzaken volgens hem. Daardoor kwam de landbouw en met haar de almaar groter wordende sociale structuren op gang; organisatorische ontwikkeling die uiteindelijk leidde tot een grote voorsprong v.w.b. stootkracht. Laat onverlet dat China eveneens een grote ontwikkeling doormaakte, maar daar zat de politieke structuur de flexibiliteit van ondernemen sterk in de weg. Daardoor was het Columbus die met zijn drie mini-scheepjes als eerste uit Eurazië Amerika bereikte en niet de beroemde admiraal Zheng He. Hij werd door de keizer terug geroepen.
Inmiddels heb ik mij geworpen op een tweede boek van Jared Diamond en wel over de ontwikkeling van de mens vanuit de traditionele samenlevingsvormen als groepen en stammen. Hij schetst dat het de landbouw was die de aanzet gaf tot de ontwikkelingen, precies als in het eerste boek. Hij geeft daarbij ook aan dat in de 400.000 jaar dat wij als Homo Sapiens bestaan die periode vanaf de landbouw maar een fractie is van het geheel; de landbouw begon pakweg 11.000 jaar geleden. De traditioneel levende mens, meestal aangeduid als "primitief" bestaat nog steeds. Denk maar aan de Pygmeeën, enkele papoea stammen en in Zuid Afrika de Koi San mensen die oneerbiedig bosjesmannen werden genoemd.
In het boek "The world until yesterday" beschrijft hij- opnieuw zeer grondig - de verschillende aspecten die het traditionele leven van de mens kenmerken. Fantastisch moet ik bekennen. Een aanrader van jewelste. Auteur beschrijft een waaier aan eigenschappen die hij bij veel traditionele samenlevingen heeft waargenomen en pluist dat heel precies uit; over al deze onderwerpen schrijft hij als een groot deskundige, vandaar dat ik het woord pangnost gebruik; allesweter.
Eén van de grote verschillen tussen traditioneel levende mensen en ons, modern levende mensen zijn de doodsoorzaken. Al die welvaartsziekten zijn onbekend bij de traditionelen; de reden waarom worden uitvoerig in het boek geanalyseerd. Daarentegen worden zij lang niet zo oud als de modernen; ongelukken en infectieziekten zijn daarvan oorzaken en dood door tekort aan voedsel niet te vergeten.
Gisteravond ben ik eens gaan zoeken op Youtube of er iets op stond over de Khoi San mensen in het zuiden van Afrika, naar ik meen nu nog leven in de Kalahari woestijn. En daar vond ik inderdaad een man met een schitterend figuur die ons iets vertelde in zijn klik taal. Hij had een ideaal menselijk figuur, slank en gespierd.
03 februari 2022
Jared Diamond, een pangnost
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Denk ook aan de geconserveerde lichamen op Schokland. Prachtige, krachtige, lange mensenlijven. Ook zij waren jagers/verzamelaars.
Een reactie posten