Prachtig ingerichte tentoonstelling met levensgrote foto's van Parijs aan de muur. Verlevendigt eea bijzonder |
In die overgangstijd van de 19e en 20e eeuw hebben we toch ook een paar zeer verdienstelijke schilders gekend; het is toch echt niet louter de 17e eeuw waar we trots op mogen zijn waar het de vaderlandse schilderkunst betreft. En echt niet alleen van Gogh; ik denk aan Sluijters, Gestel, Mondriaan maar zeker een aantal meer van de Bergense en Haagse school met name.
Slechte foto van het schilderij waarme Jan de Prix de Rome terecht won. |
Sluijters heeft de Prix de Rome gewonnen met een zeer klassiek werk; zou zomaar een jonge Rembrandt kunnen zijn geweest; hiermee begon zo'n beetje de expositie die een fraai overzicht gaf van zijn stijl ontwikkeling. Voor de Prix de Rome moest hij naar Spanje; een heel precies figuratief werk, een portret van een Spaanse boerenvrouw is daarvan het resultaat. Maar dat zinde hem niet en hij ging naar Parijs waar "het" gebeurde op schildergebied. Mijns inziens heeft hij zich geweldig laten inspireren met name door Renoir; een aantal kleurexplosieven als resultaat; prachtig werk dat ik al eerder zag in den Haag.
Een heel precies geschilderd portret uit zijn Spaanse tijd |
De expositie mag je als kunstliefhebber niet missen!
Maar ik moest ook nog even genieten van de poesjes op het schilderij links als je binnenkomt in het Brabants museum; vindt ik altijd zo schattig die pittige koppies van die jonge poesjes. En we zijn niet eens gaan lunchen bij het Surinaamse restaurantje!
Beroemd werk van Sluijters Kleurexplosie |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten