23 februari 2020

Early to bed ......

and early to rise, makes a man healthy, wealthy and wise. Dat is wat ik aan Engelse zegswijzen heb overgehouden en waar ik me, althans waar het bedtijd betreft graag aan schurk. Merkwaardig genoeg heb ik mijn hele volwassen leven het gevoel gehad dat de dag mij zeker een uur te lang duurt. Tegen het eind van de dag krijg ik slaap en vaak zelfs een onweerstaanbare neiging om in slaap te vallen tijdens het lezen of wanneer ik iets anders weinig inspannends aan het doen ben. Daarentegen heb ik ook niet zo gek veel slaap nodig zodat ook, zeker de winternachten me te lang duren. Bij voorkeur sta ik vroeg op.
Brood, rode kool en linzensoep
Vanmorgen zaten we aan het ontbijt naar het druilerige, ronduit regenachtige weer aan te kijken. Van iets buiten doen was geen sprake voorlopig. Volgens de weerberichten zou het in de middag wel droger worden. Alle reden om mijn nieuwe regenbroek eens uit te proberen en goed ingepakt in plastic fietste ik door de regen naar station Wijhe (nog geen 10 minuten) en verder met de trein naar de Bilt. Onderweg in de stoptrein sprak ik nog een meneer die werk deed in de restauratie van huizen en daarvoor Slowaken inhuurde; vaklui, aldus zijn zeggen. Van de jonge kerels van vaderlandse huize had hij geen hoge pet op en slechte ervaringen mee; zijn meer geschikt voor de IT werkzaamheden aldus zijn zeggen. Ook NLers die uit het arbeidsproces waren gesaneerd deden het na een zekere omscholing uitstekend. Beetje baanwisseling en uitdagende spanning op de arbeidsmarkt werken dus louterend. Leuke informatie om tijdens het wandelen ook verder over na te denken.
Thuis gekomen direct aan het werk; gedoucht, de wasmachine aan het werk gezet en toen naar de fitness voor de armspieren en naar Theo om de laatste boerenkoolstruikjes aan de moestuin te ontrukken. Nu is deze geheel klaar om te worden omgespit en ingezaaid voor het nieuwe groeiseizoen. Thuis gekomen de was opgehangen, de boerenkool verder gewassen en gekookt; brood aangezet voor Roos, rode kool toebereid volgens het recept van de marktvrouw, van het vet van de kippenvleugeltjes opnieuw linzensoep opgewerkt. Toen had ik het wel gezien en ging ik voor de zoveelste keer naar de serie Earth Story van de BBC kijken. Helaas vielen na een kwartiertje mijn ogen dicht en zo rond 22.00 uur heb ik de sponde op moeten zoeken.

Recept Linzensoep
Op eerste kerstdag waren Roos en ik uitgenodigd bij Hugo en Marjorie. Tot onze verrassing hadden zij geschenken onder de kerstboom en ook voor ons. Ik kreeg een kookboek met 500 recepten voor soep waaronder linzensoep. Natuurlijk ben ik daarop gaan variƫren, d.w.z. gebruik makend van wat ik zoal voorhanden heb in de keuken en langs de lijnen van het recept heb ik wat aangeklooid. Daaruit is inmiddels een zekere routine procedure voortgekomen waarbij de basis de vette bakresten zijn van het bakken van kippenvleugels.
Dus:
In het resterend vet en aanbaksel van kippenvleugels twee gesnipperde uien bakken met knoflook en eventueel wat sambal of een verse rode peper. Lekker gaat laten stoven en dan kruiden met, naar smaak, djinten, ketoembar en/of kerrie. Overdoen in een grotere pan en de kippenaanbaksels goed los maken en overdoen. Dan runderbouillon en 1 of 2 pakken gezeefde tomaten toevoegen plus gekookte linzen en wat citroensap. Ik heb geen maten, gewoon naar eigen inzicht. Mag best een beetje dik worden. Met de staafmixer homogeniseren, klaar.
Ik denk dat verse peterselie ook best lekker is bij opdienen. Heb ik nog niet geprobeerd.

Geen opmerkingen: