25 juli 2016

De geologie van de Harz

Fraaie graniet formatie
Bij onze geologiereis met Georeizen olv mijn oude dispuutsgenoot Paul vO hebben we e.e.a. opgestoken van de geologie. De Harz, althans het deel waar wij vertoefden, Wernigerode e.o. leek ons niet erg ingewikkeld. Geen kalkrotsen, geen vulkanisme maar louter graniet en niet zomaar graniet, maar sterk verweerd graniet.
De blokken graniet die door verwering in stukken uiteenvallen liggen soms als een omgevallen blokkenstapel over de hellingen; in de beken als de Holtemme en de Ilse liggen enorme afgesleten brokken graniet.


Bij het Ilsethal stonden informatieborden over
de voetreis die Heinrich Heine hier heeft gemaakt.
"Die Harzreise" heeft hij daarover geschreven.
De dichter Heinrich Heine heeft hier in de negentiende eeuw ook gewandeld en schrijft in "Die Harzreise" ook over de granietblokken, door boomwortels omringd of als plaveisel voor de zich dartel naar beneden reppende Ilse. Het dal van de Ilse was schitterend; we hebben het tot twee keer toe gelopen vanwege de schoonheid en overal die imposante granietbrokken, afgesleten door de niet aflatende kracht van het stromende water en de vorstwerking.
Op de eerste dag zagen we de restanten van een ander geologisch verschijnsel: de Steinerne Renne, een in de laatste ijstijd achtergelaten eindmorene, onderdeel vormend van een steenlawine in de Holtemme.
Dat de Harz meer dan een louter granietgebergte betreft kan de geïnteresseerde lezer van dit blog vinden onder de volgende link. Interessant hoor om wat meer over degeologie te weten, maar het is een bijzonder ingewikkeld geheel merk ik steeds meer.

Geen opmerkingen: