19 augustus 2020

Spek halen bij slager Blom

 

De winkel van slager Blom te Workum
Slager Blom in Workum heeft ooit bekendheid gekregen doordat zijn naam de titel werd voor een boek over allerlei ambachtelijk bereide lekkernijen: "Het spek van slager Blom". Natuurlijk heb ik dat spek al vele keren ingeslagen, overigens ging het in het boek om spekbacon, een broodbeleg waarvan slager Blom inmiddels misschien wel de enige slager in NL is die dat maakt. Mijn vriend Dick kende spekbacon vanuit zijn jeugd; ik had er niet eerder van gehoord.
Nu Roos in Wijhe is neergestreken is Workum voor mij een stuk bereikbaarder geworden; vanuit station Bilthoven is het wel een enorme onderneming waarbij de jaartjes toch wel beginnen te tellen; op één dag heen en weer is geen pretje meer en daar leent de provincie Friesland zich ook minder toe; is uiteindelijk geen echte wandelprovincie; de dorpjes, zoals Workum zijn een bezoek waard, maar het cultuurlandschap is een groene woestijn zonder bloemen, insecten of vogels.
Niet alleen het spek van slager Blom is bijzonder, maar zijn pekelvlees eveneens, maar helaas weer uitverkocht, net als enkele maanden geleden. Volgende keer maar eerst bellen als het spek weer op mocht zijn.

Het tegelpad door de weilanden met bruggetjes
Bij aankomst in Workum eerst Friese dûmkes gekocht bij het bakkertje en toen naar de slager. Met een volle rugzak met spek, worstjes, rookworsten en wat spekbacon liep ik het dorp uit via de smalle steeg met de wonderlijke naam tillefonne, een smal tegelpaadjes over zeer smalle bruggetjes en dwars door de weilanden. Ongeveer een kilometer en dan heb je het bijzondere wel gehad. Ik liep m'n 5 km heen en 5 km terug en nam toen weer de trein terug. Was alweer om een uur of half zes terug bij Roos en kon direct aanschuiven bij de thee. En 's-avonds zat ik toch te gapen. Ik kan niet eens herinneren of welterusten heb gezegd; direct vertrokken.

Geen opmerkingen: