05 juni 2015

De eerste tropische dag van het jaar

Het eihuysje in Nijkerk
Roos had het al gezegd: "het wordt vrijdag een prachtige dag!" En inderdaad, bij het wakker worden, een helder blauwe hemel, mijn favoriete weertype. Na het overvloedig maal van gisteravond met Paul V. hoefde ik niet zo nodig te ontbijten en heb ik volstaan met een forse hoeveelheid thee. Natuurlijk heb ik Roos wel verwend met een lekker ontbijtje op bed.
En daarna, voor het eerst sinds enkele weken weer eens gezellig naar de markt. Bij John een kilo van de eerste Opperdoesjes gekocht, de lekkerste Hollandse aardappelen, "Rondjes" zoals ze door de Opperdoezers zelf wordn genoemd. Meel ingeslagen, 4 nieuwe onderbroeken en natuurlijk noten en rozijnen bij de notenkraam. Een pondje kersen voor de snoeperij en dat eerst maar even thuis brengen.
Vervolgens gingen we naar de fitness; eerst aan de apparaten en daarna lekker op het sauna veldje in de zon liggen tot we er genoeg van kregen. Roos ging met vriend Peter C. naar het woonhuis van Sybold van Ravesteijn in het kader van een excursie van de Stichting Hendrick de Keijzer; ik ging lekker wandelen en eieren inslaan bij de boerderij in Nijkerk.
Voordat ik wegging lag er een enigszins wanhopig e-mailtje van vriend Dick; hij kan zo slecht tegen de warmte en kon noch op z'n voorbalkon, noch op zijn achterbalkon zitten vanwege de warmte en dat al 'smorgens om een uur of half elf. "Meer jullie weer", meelde hij ten overvloede.
En inderdaad, ik vond het heerlijk om in de hitte door het bos naar het station te lopen en vanaf station Amersfoort Bloedworst (zoals we Vathorst noemen) naar de eierboerderij; ze blijken een facebook account te hebben: eihuysje; veertig kakelverse eieren ingeslagen; kan ik even vooruit. Nog even gezellig naar de kippen zitten kijken op het belendend bankje en weer terug naar het station Vathorst.
Bij thuiskomst een paar van de Opperdoesjes gebakken en met drie van die verse Eihuysjes spiegeleieren eroverheen genoten van deze oer-Hollandse lekkernij. En toen kwam het ook al door Dick aangekondigde onweer; krakend en (heel eventjes maar) hard regenend ging het weer voorbij. Ik maakte van de stortregen gebruik door mijn voorbalkon even stevig te schrobben; wat kunnen mij die paar druppels op m'n rug schelen; ben je wel gewend als wandelaar.
Op Weeronine.nl las ik dat het vandaag de eerste tropische dag van het jaar is! Ik heb ervan genoten. Roos had overigens in de regenbui gefietst en was kleddernat geworden vertelde ze.

Geen opmerkingen: