14 augustus 2012

Terugblikken

Foto uit 1999 van onze ouders in het
ouderlijk huis JJ straat 50 in A'dam
"Naarmate je dichterbij de vijftig komt verandert vooruitkijken ongemerkt in terugblikken. Plannen worden herinneringen en melancholie wordt een steeds belangrijkere inspiratiebron." Dit citaat is van Marco Kraal, hoofdredacteur van Visionair, Het vakblad van Sportvisserij Nederland.
De trouwe lezers van dit Weblog zullen zich afvragen of ik mij plotseling bekend zou hebben tot de hengelsport. Hoewel ik dat met veel plezier heb gedaan in mijn twintiger jaren is dat heden niet het geval. Onlangs heb ik van Dick vD, mijn vriend boswachter een hele stapel bijzonder interessante natuurtijdschriften gekregen en daar was de Visionair van juni 2012 bij. Het hier genoemde citaat spreekt mij bijzonder aan. Afgelopen tijd had ik dat ook opgemerkt; je lijkt meer terug te kijken dan vooruit. Mijn tien jaar jongere broer Henk noemde mij dan ook graag een "nostalgische ouwe zak"; in die terminologie voelde ik mij eigenlijk helemaal niet zo thuis. Met veel genoegen kijk ik terug naar fijne dingen die ik heb beleefd; ga ik ook graag terug naar plekken die mij dierbaar zijn geworden, maar in de term nostalgisch voel ik mij niet echt thuis, die term heeft iets verdrietigs, iets dat nooit meer terug zal komen; dat past helemaal niet in mijn karakter.
Gisteren heb ik met broer Henk een heerlijke dag doorgemaakt (inderdaad, niet helemaal toevallig op de verjaardag van vader Henk). En ook dan praten wij vooral over "vroeger", over de tijd bij onze ouders, het ouderlijk gezin, hoe we als broers met elkaar omgingen, wat we allemaal gedaan hebben.
Intussen heeft ook Henk, "mijn broertje", (voor de duidelijkheid, hij steekt ruim een kop boven mij uit!) de leeftijd van 50 ruimschoots gepasseerd. Daar zal het wel aan liggen dat hij me geen "ouwe zak", laat staan "nostalgische ouwe zak" meer noemt. Hij heeft nu ook de fase van "terugblikken" bereikt.

1 opmerking:

11Science zei

Arja schreef: Leuk die foto van opa en oma, echt zoals ik het me herinner :)