19 december 2010

Nostalgie in Amsterdam


Roos moest afgelopen dinsdag naar de tandarts; gezien mijn tevredenheid over de behandeling had zij zich ook in laten schrijven bij de praktijk op de Michelangelostraat in Amsterdam. Ach en zo'n daggie Amsterdam is altijd leuk dus ging ik met haar mee om via Station Zuid naar de praktijk te lopen.
Amsterdam, mijn geboortestad waar ik de eerste 25 jaar van mijn leven heb gesleten; een stad vol herinneringen. Al lopend van oud Zuid via het Vondelpark en het Kattenlaantje door de J.P. Heije straat en de Kinkerstraat door de Jordaan en het oude centrum naar het CS. En wat kwam ik daar allemaal voor herinneringen tegen:
Eerst natuurlijk het van Heutsz monument dat ons herinnert aan een minder glorieuze tijd dan het monument destijds deed onthullen. Het ging om roemruchte daden in "ons Indië", tijdens de Atjeh oorlog. In mijn studententijd werd het van Heutsz belaagd. De letters werden er van af geslagen en er werd geprotesteerd tegen de oorlogsmisdaden uit ons koloniaal verleden. Nou ja, een beetje genuanceerder kon het ook wel.
En dan over de brug met schitterende architectuur, waaronder dit fraaie tuinhuisje boven het water. Het oude universiteitsgebouw aan de Lairessestraat; hier studeerde ik destijds chemie. Ik weet nog hoe het plafond van de practicum ruimte besmeurd was met de resten van ontplofte Grignard reacties. Dit waren energierijke reacties die moeizaam op gang kwamen. Dus ging je wat al te enthousiast aan de gang dan ontplofte het geheel. Verderop de Valerius kliniek waar mijn vriendje Bram altijd gekke liedjes zong als we er langs fietsten als jonge tieners. Het was destijds een kliniek voor geestelijk gestoorden geloof ik.
Het Vondelpark met het Kattenlaantje waar ik als klein kind vaak kwam en de ballen van de tennissers hoorde tikken. Destijds allemaal schutting en het stonk er naar pis; nu allemaal open gegooid.
Het Chinese restaurant waar we wel eens iets afhaalden toen we op de Overtoom woonden en vooral toen we verhuisden naar de Jan Hanzenstraat. "We" dat waren Lien en ik, lang geleden en pas getrouwd, woonachtig op de Overtoom bij de Hollandsche Manege.
Dan de Kinkerstraat waar ik 62 jaar geleden op nummer 335 werd geboren in de alkoof. Tegenover was een ijssalon Pijnacker, nu verdwenen, waar heel vroeger mijn grootvader als melkboer de melk bezorgde. De oude Pijnacker kende mijn opa nog, maar dat vroeg ik hem wel zo'n 40 jaar geleden.
Dan door oud West, Olympia waar mijn familie vroeger feestjes "op zaal" organiseerde. Ik zie nog mijn grootmoeder dansen met haar zuster, tante Riek, de achternichtjes, Riekie en Jopie (later Rita en Joke genoemd) die over "die Jugendzeit" zongen; heel lang geleden.
Dan het pand op de Jan Hanzenstraat waar Lien en ik later woonden toen ik pas was afgestudeerd; was een gelukkige tijd. Verderop zit nu café de Gein waar vroeger Jan Jongbloed, de legendarische keeper van het NLse elftal in 1974 zijn sigarenwinkel had.
Door de Jordaan naar de Rozengracht. De Tichelstraat, waar ik als student werkte bij de Holland Reliëf Plastics, kon ik niet meer vinden, maar daarom niet getreurd. De Rozengracht, de kerk waar Anneke woonde voordat we elkaar kenden. Verderop de oude vestiging van restaurant "Chez Ferro", wat hebben we daar altijd lekker gegeten! En restaurant Marakech dat we ontdekten toen het nog maar net geopend was in 1974, nu in vervallen toestand zo te zien.
Wat een heerlijk weerzien was dat weer. Hier een fotoserie als u de plekjes wilt zien waar ik zulke warme gedachten aan ontleen.

Posted by Picasa

4 opmerkingen:

Unknown zei

Beste 11Science,

Via Google kinkerstraat 335 kwam ik u tegen. Mijn opa heeft een aardappelen en groeten handel gehad op Kinkerstraat 335. Weet u hier misschien nog iets over?

Met vriendelijke groet,

Rik

11Science zei

Jazeker Rik, mijn grootmoeder heeft in die groentewinkel gewerkt tijdens de oorlog.

Unknown zei

Was dat is de periode bij de gebroeders Deurloo? Of daarna?

11Science zei

Dat weet ik niet; ik weet alleen dat mijn familie aldaar redelijk goed te eten had tijdens de oorlog doordat mijn grootmoeder in die groentewinkel werkte; maar de naam van de eigenaren is nooit genoemd, althans niet zodanig dat ik die heb onthouden.
Wat misschien leuk is om te weten is dat er in Slotermeer, in de Anthony Moddermanstraat vanaf midden jaren vijftig een groentewinkel was gevestigd van de familie Deurloo. Zij hebben daar gezeten totdat de markt op de Burgm. de Vlugtlaan werd geopend.