De sprekers krijgen na afloop een flesje wijn |
Peter had in dit kader een eigen onderzoek opgezet en in zijn website een link gemaakt voor mensen die overlast hebben van mieren in huis. Hij heeft inmiddels meer dan honderd specimen verzameld en gedetermineerd en zo kon hij een overzicht geven van welke mieren op welke wijze overlast geven en hoe dat eventueel aangepakt kan worden. Hij illustreerde e.e.a. met sappige verhalen en foto's.
Ook het tweede verhaal ging over de overlast van mieren in huis. Hier een analyse van de problematiek. Het kan aan de constructie en/of onderhoud van het huis liggen. Bij vochtig en rottend hout in huis komen er mieren op af die van nature in nat-rottend hout leven. Hier kun je de oorzaak wegnemen en dan ben je van de overlast af. Echter, wanneer het om met name exotische mieren gaat dan betreft het soorten die als habitat juist een intact huis hebben met lekkere warmte en spouwmuurtjes om in te nestelen. Piepkleine miertjes die van nature niet in NL voorkomen. De Pharao mier is zo'n lastpost, maar er zijn inmiddels meer soorten met deze eigenschappen. Het werd duidelijk dat het aanpakken van de problemen niet zo simpel is.
Een leuk praatje over een onderzoek op Kalimantan om vast te stellen in hoeverre de mierensoorten konden worden gebruikt als parameter voor de kwaliteit van het oerwoud. Te ingewikkeld om precies te volgen, althans voor mij, maar zeker interessant. Een sfeerimpressie met foto's en filmpjes van de aanwezige dieren aldaar was imposant, vooral de enorme oran-utang die gewoon al brullend in de buurt rondhing.
Marten Z. hield een boeiend verhaal over de kolonie parasolmieren die in Emmen was ondergebracht. Grappige anekdote betrof een opmerking van een bezoeker dat de afstanden die de mieren moesten afleggen zo onnodig lang was. Meestal vindt men juist dat dieren te weinig ruimte hebben in een dierentuin. In de natuur lopen de mieren soms wel honderden meters met een stukje blad dat als voeding dient voor de schimmels waarvan de mieren vooral leven; landbouw bij uitstek!
Jinze hield tot slot een heel actueel verhaal over een invasieve mierensoort hier in Wageningen en daar ging ook de excursie naar toe.
Ik haakte af en ging naar de molen in Wageningen om Emmer meel te halen. En toen kwam ik Peter B. weer tegen in de bus en zetten we ons gesprek genoeglijk voort. Was een heel leuke dag. Met alle activiteit van deze week had ik het nu wel een beetje gehad. Zondag een rustige dag.
1 opmerking:
één specimen - honderd specimina
Een reactie posten