|
Kop van een adder |
Gelukkig zijn adders niet volstrekt gelijkvormig; het is dus mogelijk om hen te identificeren. Dat gebeurt door een foto te maken van de kop. Het schubbenpatroon en het kleurpatroon maakt identificatie mogelijk. Dick doet dat op het Hijkerveld al meerdere jaren. Tijdens onze struintocht door het Hijkerveld kwam hij dan ook af en toe een exemplaar tegen dat hij al kende; een zeer afwijkend schubben patroon maakte dat mogelijk. Uit die regelmatige inventarisatie kun je dan opmaken hoe het is met de adderstand. En dat viel mij eerlijk gezegd honderd procent mee. De adders leven vooral van kikkers en hagedissen. Twee soorten die het op hun beurt weer moeten hebben van insecten en die waren er volop.
|
Kop van een adder |
Het Hijkerveld is heel uitgestrekt en bijzonder afwisselend. Door het actief beheer is ook voorkomen dat het heide gebied helemaal "verbost", oftewel dichtgroeit. Wanneer je niets aan beheer doet dan groeit uiteindelijk alles dicht tot bos. Om heide of stuifzand gebieden te handhaven is actief beheer noodzakelijk. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat de werkgroep "Kwadijkse Vlot" jaarlijks aan de gang gaat in de "Zandkuil", het insectenreservaat op Texel. Het Hijkerveld kenmerkt zich door heide, vennetjes, voormalige vloeivelden, nu ondergelopen gebieden en hier en daar open bos. Het uitzicht was fenomenaal.
|
Twee zandhagedissen. Een mannetje ligt half op een vrouwtje. Het
kleurverschil is duidelijk te zien. |
Weinig tot geen stuifzand; Dick ging dan ook druk in de weer om in de gebiedjes waar de zandhagedis voorkomt met een hark vrij te maken van opslag. Voor de eieren hebben zij open zand nodig. Voor insecten is dat ook belangrijk; je zag dan ook zandbijen die gebruik maakten van deze piepkleine zandvlakten.
Ik was zeer onder de indruk van de schoonheid van het gebied. Heel toevallig had ik vrijdag het boekje van het Drentepad zien liggen in de bibliotheek. En niet heel verrassend loopt dat ook door en langs het Hijkerveld. Al wandelend zal ik hier graag terug komen.
Commentaar van Dick vD:
Adders eten vooral muizen. Mogelijk zijn ze daarom ook giftig (muizen bijten); een muis wordt gebeten, het gif wordt geïnjecteerd en de muis wordt meteen weer los gelaten. De muis sterf binnen enkele meters, wordt opgezocht en vervolgens opgegeten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten