In de Telegraaf van gisteren stond een heel artikel over slager Gerard Zwetsloot in Kamerik die een drietal varkens op heel liefdevolle wijze liet volgroeien. Hij ging er mee op stap, liet de varkens lekker wroeten hier en daar, gin met hen uit alsof het honden waren. En ging er in deze tijd ook mee naar de Kaapse bossen (bij Doorn). Dat is in deze tijd natuurlijk heel goed want er liggen geweldig veel eikels en die vinden de varkens niet alleen maar lekker, maar het vlees gaat er nog lekker van smaken ook! Eind oktober gaat hij het drietal slachten; daar wil ik van proberen te profiteren. Dat moet heerlijk vlees zijn; de varkens hebben rustig de tijd gekregen om te groeien (meer dan een jaar! terwijl de kiloknal-varkens slechts enkele maanden de tijd krijgen en niet bewegen in die tussentijd) en zijn afgemest, dus lekker vet vlees.
In deze herfsttijd ligt het in onze buurt helemaal vol met eikels en beukennootjes. Dat vind ik toch altijd zo zonde; de auto's rijden alles aan flarden. Ik wilde maar dat er meer mensen waren die varkens op deze wijze dik lieten groeien en dan afmesten in de herfsttijd met die boseikels, net als in de Spaanse ham-streken. Daar gaan de eikenwouden helaas aan gebrek aan vernieuwing ten gronde las ik onlangs. De kurk wordt steeds minder toegepast en dat was de hoofdreden van het onderhouden van de kurkeik-wouden. De ham die je van de varkens maakt die in zo'n eikenwoud zijn afgemest is superbe, de Jamon Iberico. Moeten wij in NL toch ook kunnen maken?!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten